Akkaansilta

Akat asialla (Yle-versio)

Paras eteläpohjalainen dokumenttielokuva 2015!
Akkaansilta palkittiin eteläpohjalaisella Kalevi-palkinnolla parhaana dokumenttielokuvana (21.2.2015)
Uutinen Yle-nettisivuilla

Isonkyrön Ulvilan kylästä katsottuna kauppa ja posti olivat Kyrönjoen toisella puolen, samoin koulu. Lapset olivat vaarassa päivittäin, sillä heidän oli ylitettävä Kyrönjoki kouluun mennessään.

Sulana aikana ylitys tehtiin veneellä, ja jään kantaessa käveltiin jäitä pitkin. Onnettomuuksilta ei vältytty. Oli tehtävä silta! Eteläpohjalaisen kökkä- eli talkoohengen avulla saatiin aikaan Kyrönjoen ylittävä silta Isonkyrön Ulvilan kylästä Valtaalan kylään.

Vuonna 1947 käyttöön otettu puinen pukkisilta sai aloitteen tehneiden akkojen kunniaksi nimen Akkaansilta. Pukkisilta vaati vuosittaisen purkamisen ja rakentamisen jäidenlähdön aikaan.

Monen kylän uuttera yhteishenki oli vertaansa vailla, ja kökkäväkeä löytyi. 1970-luvulla alettiin suunnitella pukkisillan korvaavaa pysyvämpää siltaa, teräsristikkosiltaa. Tämä silta toteutui, ja edeltäjänsä mukaan sekin nimettiin Akkaansillaksi.

Dokumentissa aikalaiset muistelevat kovia ja työteliäitä vuosia. Kertomuksia kuvittavat ainutlaatuiset 8 mm:n filmit aina pukkisillanvalmistelun ajoista teräsristikkosillan vihkiäisiin.

Akkaansilta 2010

Akkaansilta 1977

Kuvaus: Jussi Kujala, Osmo Nortunen,

K.J. Mielty, Juha Rinnekari

Musiikki: Mikko Tamminen

Haastattelija: Matti Loukola

Ohjaus: Juha Rinnekari

 

Tuotanto:

Futuri filmi & Isonkyrön kotiseutuyhdistys & Kyrönmaan Opiston filmipiiri 2011

Yle versio 2012

Muisti: Akat asialla (Ylen nettisivuilla)

Elokuvasta on olemassa kaksi eri versiota. Alkuperäinen 46 minuutin versio, joka valmistui 2011 ja Ylen 28 minuutin versio, joka valmistui ja tuli televisiosta ulos 2012.

Kyrönjoki ylitettiin ennen Akkaansiltaa proomulla eli proomilla ja talvella mentiin jään yli.

Akkaansillan ajatus lähti siitä, että koska miehet eivät saaneet siltaa aikaiseksi, oli akkojen ryhdyttävä toimeen. Rahaa siltaa varten kerättiin arpajaisilla ja erillaisilla muilla tapahtumilla. Näin silta sai nimekseen Akkaansilta.

Puinen pukkisilta vihittiin kesäkuussa 1947.

Pukkisilta oli kuitenkin purettava joka kevät ennen jäiden lähtöä ja kasattava sen jälkeen uudestaan. Tämä kysyi Ulvilan, Kuivilan, Laurolan ja Valtaalan kylän asukkailta yhteistyökykyä eli kökkähenkeä.

1978 saatiin Kyrönjoen yli teräsritikkosilta. Nyt siltaa ei tarvinnut purkaa ja kasata joka kevät. Teräsristikkosilta kutsutaan myös Akkaansillaksi. Tuostakin on tullut meille kyröläisille rakas silta.


Akkaansilta DVD-julkaisu myynnissä:
Katso Akkaansilta elokuva tästä: