1987

Tällä sivulla on vuoden 1987 alkuperäinen 16 mm-elokuva. Tämä filmi on mykkä.

1987 Laihian kirkonkylää ja Peltomaan kylää

Juha Rinnekari kuvasi marraskuun alussa 1987 Laihialla koekuvauksia 16-millisellä elokuvakameralla. Tarkoitus oli silloin kuvata tulevaisuudessa yksi lyhytelokuva ja Laihian kotiseutuelokuva samalla tekniikalla. Koekuvaukset oli tehtävä jo senkin takia, että Rinnekarin kokemukset olivat puhtaasti videopuolelta, tarkemmin sanottuna VHS-formaatista. Hyppäys VHS-tekniikasta elokuvakameraan oli oli melkoinen. 1980-luvulla 16 mm elokuvatekniikalla kuvattiin suurin osa Suomen elokuvateatterielokuvista ja VHS oli kotivideokuvauksen formaatti. Kuvan laadut olivat toistensa ääripäät. Sekin on huomioitavaa, että silloin filmille kuvatut pätkät ovat nyt oikeasti HD-laatua nykyiselläkin tekniikalla.

Tässä nähtävässä filmissä Rinnekari testaa kameraa ja opettelee sillä operoimista, mutta myös kuvaa joitain kohteita Laihialla. "Oli selvää, ettei tulevaan kotiseutuelokuvaan tulisi päätymään paljoakaan talvisesta ja sohjoisesta Laihiasta, mutta sain arvokasta kokemusta 16 mm -kuvauksesta", Rinnekari toteaa. "Toisaalta nyt yli kolmekymmentävuotta myöhemmin tulee sellainen olo, että mieluummin katson tuota lumisohjoa, kun ei ole lunta ollenkaan. On myös mukava huomata, että tulin kuin vahingossa tallentaneeksi hyvällä kuvanlaadulla muuttuvaa Laihian kirkonkylää."

Seuraavan kerran Rinnekari kuvasi Laihiaa kesällä 1988 ja tätä kuvausta oli jo tarkoitus käyttää tulevassa kotiseutuelokuvassa. "Oli tiedossa, että oikealle filmille kuvaaminen oli kallista puuhaa, mutta koekuvauksetkin osoittivat sen, että mitään suurta elokuvaa en itse pystyisi rahoittamaan. Yritin saada rauhoitusta Laihian kotiseutuelokuvan filmiversiolle, mutta turhaan".

Lopulta Rinnekari teki vain yhden elokuvan valmiiksi filmillä joka oli nimeltään "Joulukuusivaras". Laihian kotiseutuelokuva, jonka Rinnekari ohjasi ja kuvasi 1989, toteutettiin kuitenkin sitten vain VHS-tekniikalla. "Vähän se kyllä korpee tänäkin päivänä, kun näen kuinka hyvän laatuista filmikuva olisi ollut, mutta ei sille mahtanut mitään. Olen silti tyytyväinen, että kokeilin oikeaa filmikuvausta, koska siitä on ollut selkeästi hyötyä työssäni ja muissa elokuvatouhuissa."

Tästä 1987 kuvatusta raakafilmistä päätyi silti materiaalia Rinnekarin lyhytelokuvaan "The Present Day" (1994).

Nyt te näette ensimmäisen kerran tämän leikkaamattoman raakakopion kokonaisuudessaan, jossa on Laihian kirkonkylää ja Peltomaan kylää.

Tämä filmi on ilman ääntä.