google.com, pub-2925605363437160, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Isonkyrön kotiseutuelokuvat

Kotiseutufilmejä Isostakyröstä -verkkotapahtuma

Kotiseutuelokuvien julkaisut olit tällä erää tässä. Lisää on tulossa!

Tukija:

1961 Kyrön voiman 50-vuotisjuhla (Ahvosen versio)

Isokyröläisen urheiluseuran Kyrön voiman 50-vuotisjuhlat.


0:00 Seppeleen lasku sankarihaudalle

1:51 Eino Pukkisen haudalla käynti

2:45 Pukkilansaaren juhlallisuudet

3:45 Jumalanpalvelu Isonkyrön vanhassa kirkossa. Onko tämä vielä osa Kyrön voiman 50-vuotisjuhlaa?

4:46 Tilaisuus kotiseutumuseolla (Piuholan talo)

Kuvaus Erkki Ahvonen

Ääni mykkä

Tämän filmin entisöinnistä ja uudelleen digitoinnista vastaa Isonkyrön kotiseutuelokuvat.

www.youtube.com/futurifilmi

Kekkonen hiihtää Lapissa

Isokyröläisen urheiluseuran Kyrön voiman 50-vuotisjuhlat.


0:00 Seppeleen lasku sankarihaudalle

1:51 Eino Pukkisen haudalla käynti

2:45 Pukkilansaaren juhlallisuudet

3:45 Jumalanpalvelu Isonkyrön vanhassa kirkossa. Onko tämä vielä osa Kyrön voiman 50-vuotisjuhlaa?

4:46 Tilaisuus kotiseutumuseolla (Piuholan talo)

Kuvaus Erkki Ahvonen

Ääni mykkä

Tämän filmin entisöinnistä ja uudelleen digitoinnista vastaa Isonkyrön kotiseutuelokuvat.

Keittiössä kätevästi

Isokyröläinen 16mm-opetusfilmi ruuanlaitosta.

Tiedämme hyvin vähän tästä filmistä. Tunnetko opettajan? Kuka tämän kuvasi. Kuka on filmissä esiintyvä poika ja mies? Kuvausvuosikin on kateissa.

Kuvaus ?
Ääni mykkä

Tämän filmin entisöinnistä ja uudelleen digitoinnista vastaa Isonkyrön kotiseutuelokuvat.

www.futurifilmi.fi/isonkyron-kotiseutuelokuvat

www.facebook.com/isonkyronkotiseutuelokuvat

www.youtube.com/futurifilmi

Isonkyrön mieskuoro ja kyröläistä liike-elämää 1956

Tässä olisi meidän tuorein julkaisu ja meidän digitoima: 1956 kuvattu 8mm filmi Isonkyrön mieskuorosta ja paikallisista yrityksistä.

Tiedätkö tästä filmistä jotakin? Jätä kommentti.

Kuvaus Unto Pukkinen ja Erkki AhvonenÄäni mykkä

Filmistä on myös Unto Pukkisen kertoäänellä 1996 tehty versio, jonka ääniraita on myös meillä hallussa, mutta tämä versio pitää sisällään myös toisen filmin, jota ei meillä vielä ole. Tarkoitus olisi löytää sekin filmi, niin voisimme tämän ääniversionkin mahdollisesti julkaista.

Tämän filmin entisöinnistä ja uudelleen digitoinnista vastaa Isonkyrön kotiseutuelokuvat.

www.futurifilmi.fi/isonkyron-kotiseutuelokuvat

www.facebook.com/isonkyronkotiseutuelokuvat

www.youtube.com/futurifilmi

Kotiseutufilmejä Isostakyröstä ja naapureista -verkkotapahtuma

Isonkyrön kotiseutuelokuvat -yhdistys suunnitteli alun perin pitävänsä paikallisen elokuvatapahtuman syksyllä 2020 Isonkyrön Ylipään nuorisoseuralla. Koronatilanteesta johtuen tapahtuma päätettiin järjestää turvallisesti verkossa – ketjutettuna verkkotapahtumana otsikolla ”Kotiseutufilmejä Isostakyröstä ja naapureista”.

Tapahtuman kolmastoista ja neljästoista kotiseutufilmi julkaistiin 5.3.2021 kello 15.00 Futuri filmin Youtube-kanavalla. Tapahtuma päättyikin näihin filmeihin.

Verkkotapahtumassa julkaistavia digitoituja filmejä ja videoita voit katsoa Isonkyrön kotiseutuelokuvien kotisivuilla ja Facebook-sivuilla sekä Futuri filmin Youtube-kanavalla:

www.futurifilmi.fi/isonkyron-kotiseutuelokuvat

www.facebook.com/isonkyronkotiseutuelokuvat

www.youtube.com/futurifilmi


Tunnistatko tapahtuman, muistatko ajankohdan?

Filmien ja videoiden joukossa on Isonkyrön betonisillan räjäytyksestä löytynyt K.J. Mieltyn kuvaama 8 mm -filmi, kuvaa Pukkilansaaren lautan saapumisesta ja vesillelaskusta, vuonna 1987 kuvattua 16 mm -filmiä Laihian kirkonkylästä ja Peltomaan kylästä, Laihian markkinat 1988, Maannousun myötä Laihia -kotiseutuvideo vuodelta 1989, vuoden 2006 tulvat Isossakyrössä, jään sahausta Kyrönjoella 2011, ja paljon muuta.

Yhdistyksellä on filmejä, joista puuttuu tarkka vuosiluku ja kuvamateriaalia tapahtumista, joista ei ole tarkempia tietoja. Se pyytääkin nyt tietoja katsojilta.
- Voit kommentoida kotiseutufilmejä vaikkapa Facebookissa ja Youtubessa.

2006 Kyrönjoen tulvat

21. - 22.4.2006 oli Kyrönjoen alajuoksulla jännittävää aikaa. Paksut jäät aiheuttivat paljon tuhoa varsinkin Isossakyrössä. Isokyröläinen Arto Kivimäki kuvasi videokamerallaan koko viikonvaihteen ajan jäiden lähtöä ja niistä syntyviä jääpatoja. Isonkyrön kotiseutuelokuvat julkaisee nyt Arton kuvaaman raakamateriaalin tuon viikonlopun tapahtumista, jotka ovat nyt osa eteläpohjalaista historiaa.

2011 Jäiden sahausta ja lähtöä Isossakyrössä

2011 ennaltaehkäistiin tulvia sahaamalla jäätä. Jäiden lähtö olikin massiivinen tapahtuma ja sahaamisesta oli suuri apu tuona vuonna. Katso tästä Arto Kivimäen kuvaamasta videosta kuinka jäiden sahaaminen tapahtuu.

Vähänkyrön pläkkyrit

1950-luvulla tehty lyhytelokuva Vähänkyrön pläkkyreistä. Tarkka valmistusvuosi on vielä kateissa. Tiedätkö sinä valmistusvuotta?

Toteutus Veikko Laihanen Oy

Ylistaron Kirkonkosken silta
(Kosken kuohua - dokumenttimateriaalia) 1974

Antti Maasalon & työryhmän kuvaamaa dokumenttimateriaalia luultavasti liittyyen tavoitteeseen suojella Kyrönjoki voimalaitoksilta. Dokumentti ei tiettävästi koskaan valmistunut.

Filmissä haastatellaan Liisa ja Orvo Lauriota.

0:00 Orvo Laurio
0:42 Liisa Laurio

Kuvaus ajankohdaksi olemme tällä hetkellä paikallistaneet vuoden 1974.

Tiedätkö tästä filmistä jotakin muuta?


Lea Leinon haastattelu (Näinkö Kyrönjoelle - dokumenttimateriaalia) 1974

Antti Maasalon & työryhmän kuvaamaa dokumenttimateriaalia luultavasti liittyyen tavoitteeseen suojella Kyrönjoki voimalaitoksilta. Tässä 8 mm -filmissä haastatellaan Lea Leinoa. Dokumentti ei tiettävästi koskaan valmistunut? Tiedätkö tästä filmistä jotakin?

Maannousun myötä Laihia

1989 valmistunut kotiseutuelokuva ja dokumentti Laihiasta. Käsikirjoitus: Jouko Lehtinen. Kuvaus ja ohjaus: Juha Rinnekari. Tuotanto: Kikkatuote & Futuri filmi 1989.

19xx Isonkyrön keskustaa ja jokimaisemaa

Tällä 8 mm filmillä näemme kuvaa Isonkyrön keskustasta. Mieltyjen valokuvaamon Kuvanurkan pihassa on menossa joku esittely. Vuosiluku on kateissa?

Kuvaus K.J. Mielty, Sisko Mielty.

Ääni mykkä

Hiihto-opetusfilmi 1964

Antti Haataja toimi Isonkyrön nuoriso-ohjaajana 1961 - 65. Antti uudisti tänä aikana isokyröläistä nuorisotoimintaa ja samalla toi uutta liikunnallista toimintaa kuntaan. Antin ansiosta tuolloin tallennettiin toimintaa 8 mm kaitafilmille ja tämä hiihdon opetusfilmi on yksi niistä.


Kuvaus Antti Haataja & lapset.


Tässä filmissä ei ole ääntä.


Isonkyrön nuorten leiri 1975

Nyt on selvinnyt, että leiri on ollut Bulleråsissa Raippaluodossa. Kyseessä on Isonkyrön nuorten leiri, joka on ollut kesällä 1975. Tiedätkö kuvaajan?


Alkuperäinen filmi on 8 mm.

Kuvaus ?

Ääni mykkä

1973 Isonkyrön vanhan betonisillan räjäytys (K.J. Mielty)


Kuvaus K.J. Mielty.

Tässä filmissä ei ole ääntä.

1958 Isonkyrön osuusmeijerin 50-vuotisjuhla

Tässä Veikko Kaukosen kuvaamassa 16 mm filmissä juhlitaan 50-vuotiasta Isonkyrön osuusmeijeriä. Filmillä näemme myös viljankorjuuta sekä konenäytöksen.
Kuvaus Veikko Kaukonen
Ääni mykkä

0:00 Isonkyrön osuusmeijerin 50-vuotisjuhla
6:46 Viljankorjuuta
10:12 Kyntökisat Ylistaron koeasemalla


1987 Laihian kirkonkylää ja Peltomaan kylää

Juha Rinnekari kuvasi marraskuun alussa 1987 Laihialla koekuvauksia 16-millisellä elokuvakameralla. Tarkoitus oli silloin kuvata tulevaisuudessa yksi lyhytelokuva ja Laihian kotiseutuelokuva samalla tekniikalla. Koekuvaukset oli tehtävä jo senkin takia, että Rinnekarin kokemukset olivat puhtaasti videopuolelta, tarkemmin sanottuna VHS-formaatista. Hyppäys VHS-tekniikasta elokuvakameraan oli oli melkoinen. 1980-luvulla 16 mm elokuvatekniikalla kuvattiin suurin osa Suomen elokuvateatterielokuvista ja VHS oli kotivideokuvauksen formaatti. Kuvan laadut olivat toistensa ääripäät. Sekin on huomioitavaa, että silloin filmille kuvatut pätkät ovat nyt oikeasti HD-laatua nykyiselläkin tekniikalla.

Tässä nähtävässä filmissä Rinnekari testaa kameraa ja opettelee sillä operoimista, mutta myös kuvaa joitain kohteita Laihialla. "Oli selvää, ettei tulevaan kotiseutuelokuvaan tulisi päätymään paljoakaan talvisesta ja sohjoisesta Laihiasta, mutta sain arvokasta kokemusta 16 mm -kuvauksesta", Rinnekari toteaa. "Toisaalta nyt yli kolmekymmentävuotta myöhemmin tulee sellainen olo, että mieluummin katson tuota lumisohjoa, kun ei ole lunta ollenkaan. On myös mukava huomata, että tulin kuin vahingossa tallentaneeksi hyvällä kuvanlaadulla muuttuvaa Laihian kirkonkylää."

Seuraavan kerran Rinnekari kuvasi Laihiaa kesällä 1988 ja tätä kuvausta oli jo tarkoitus käyttää tulevassa kotiseutuelokuvassa. "Oli tiedossa, että oikealle filmille kuvaaminen oli kallista puuhaa, mutta koekuvauksetkin osoittivat sen, että mitään suurta elokuvaa en itse pystyisi rahoittamaan. Yritin saada rauhoitusta Laihian kotiseutuelokuvan filmiversiolle, mutta turhaan".

Lopulta Rinnekari teki vain yhden elokuvan valmiiksi filmillä joka oli nimeltään "Joulukuusivaras". Laihian kotiseutuelokuva, jonka Rinnekari ohjasi ja kuvasi 1989, toteutettiin kuitenkin sitten vain VHS-tekniikalla. "Vähän se kyllä korpee tänäkin päivänä, kun näen kuinka hyvän laatuista filmikuva olisi ollut, mutta ei sille mahtanut mitään. Olen silti tyytyväinen, että kokeilin oikeaa filmikuvausta, koska siitä on ollut selkeästi hyötyä työssäni ja muissa elokuvatouhuissa."

Tästä 1987 kuvatusta raakafilmistä päätyi silti materiaalia Rinnekarin lyhytelokuvaan "The Present Day" (1994).

Nyt te näette ensimmäisen kerran tämän leikkaamattoman raakakopion kokonaisuudessaan, jossa on Laihian kirkonkylää ja Peltomaan kylää.

Tämä filmi on ilman ääntä.

Filmin tekijänoikeudet ovat Futuri filmillä.

1988 Laihian markkinat

Juha Rinnekari kuvasi kuumana lauantaipäivänä kesäkuussa 1988 Laihian markkinoilla. Tämän kuvatun filmin oli tarkoitus päätyä hänen ohjaamaansa Laihian kotiseutuelokuvaan , mutta koska rahoitus ei järjestynyt alkuperäisen suunnitelman mukaan, jäi tämä osuus kokonaan pois. Laihian kotiseutuelokuva "Maannousun myötä Laihia" valmistui 1989. Elokuva tehtiin videolle, joten yksittäisten filmipätkien sijoittelu ei olisi toiminut videolla tehdyssä kokonaisuudessa.
Nyt te näette ensimmäisen kerran julkisesti tämän leikkaamattoman filmin raakakopion Laihian markkinoilta.

Lopulta Rinnekari teki yhden elokuvan valmiiksi filmillä joka oli nimeltään "Joulukuusivaras".

Tämä filmi on ilman ääntä.

Filmin tekijänoikeudet ovat Futuri filmillä.

1974 Pukkilansaaren rautalossi saapuu

Rautalossi saapuu ja se nostetaan paikalleen Pukkilansaaren (Isokyrö) edustalle.

Onko jotain muuta, mitä tästä tapahtumasta olisi hyvä tietää?

Filmin on kuvannut K.J. Mielty.


Tapahtuman tukija

Isonkyrön kotiseutuelokuvat ry

Kyrönmaan Opiston ja Isonkyrön kotiseutuyhdistyksen filmipiiri on muuntanut vanhoja isokyröläisiä 8 mm- ja 16 mm -filmimateriaaleja digitaaliseen muotoon vuodesta 2006 alkaen. Koko projekti lähti liikkeelle siitä, että joukko elokuvaharrastajia kokoontui katsomaan Isonkyrön Säästöpankin ja Osuuspankin holveista löytyneitä vanhoja 16 mm -elokuvia. Elokuvat on kuvattu 1950 - 1960 -luvuilla.

Säästöpankin filmit oli kuvannut pankinjohtaja Veikko Kaukonen ja Osuuspankin filmit valokuvaaja K.J. Mielty. Näiden elokuvien olemassa olo oli jo lähes unohdettu, kun ne sitten yllättäen löytyivät. Koolla ollut joukko päätti ryhtyä sanoista tekoihin ja alkaa digitoimaan elokuvia, sekä pelastamaan niitä jälkipolville.

Alkuperäiset K.J. Mieltyn ja Veikko Kaukosen elokuvat on nyt kaikki digitalisoitu. Näihin elokuviin liittyvät DVD -julkaisut on jo tehty. Nämä kaikki DVD:t on myös tarkoitus ilmestyä aikanaan Blu-ray:nä.

Kaukosen ja Mieltyn elokuvien lisäksi on filmipiirin digitalisoitavaksi tullut myös muidenkin kuvaamia filmejä. Näitä ovat olleet esimerkiksi Risto Knaapin, Jussi Kujalan, Osmo Nortusen ja Ville Pärkän 8 mm -filmit. Vuoden 2015 aikana saimme digitalisoitua myös vähän uudempaa 16 mm -filmejä. Nämä oli Laihialla 1987 - 88 aikana kirkonkylän seudulla kuvattuja filmejä. Digitoimme myös harvinaisia 8 mm -elokuvia Isonkyrön nuorisotoiminnasta 1960-luvulta. Näistä Isonkyrön nuorisotoiminnan elokuvista saimme Blu-ray- ja DVD -julkaisun aikaiseksi syksyn 2017 aikana ja on nyt myynnissä. Laihian 16 mm filmit saadaan julkaisuun tulevina vuosina.

Vaikka alkuperäinen digitointityö alkaa olla valmis, on filmipiirin tarkoitus jatkaa työtään. Järjestyimme omaksi yhdistykseksi 2015. Ajatuksemme on, että kaikki vähänkin arvokkaat pohjalaiselokuvat tulisi saada talteen. Kaikki tähän astiset elokuvat on DVD:n lisäksi taltioitu television esityslaadulla kotiseutuelokuvien arkistoon. Myös alkuperäiset 16 mm ja 8 mm -filmit on huollettu pidempää säilytystä varten. Sen lisäksi melkein kaikki elokuvat löytyvät Youtubesta.

Digitoinnin lisäksi elokuvista on tehty filmipiirin toimesta omat julkaisut. Siis kaikki elokuvat on julkaistu alkuperäisenä, mutta myös filmipiirin toimittamina versiona.

Käy tykkäämässä Isokyrön kotiseutuelokuvien Facebook-sivua

Tästä pääset Isonkyrön kotiseutuelokuvien arkistoon

Tässä lista filmipiirin DVD- ja Blu-ray -julkaisuista (niiden myynti on jo lopettettu, mutta kaikki julkaisut löytyvät Youtubesta):

Kruunuhäät Isonkyrön Ylipäässä 1960 & Veikko Ulvisen muisteluita kunnanjohtaja-ajoilta

Isonkyrön kotiseutuelokuva 1 (2008)




Kruunuhäät Isonkyrön Keskikunnalla 1965 & muistoja Kruunuhäiden valmisteluista & Ylipään Kesäkäräjät 1961

Isonkyrön kotiseutuelokuva 2 (2009)




Maatalouden koneistumisen alkuvaiheita Isossakyrössä

Isonkyrön kotiseutuelokuva 3 (2011)




Akkaansilta levyt 1 ja 2

Isonkyrön kotiseutuelokuva 4 (2011)





Akkaansilta levy 3

Isonkyrön kotiseutuelokuva 5 (2011)



Akkaansilta levyt 4 ja 5

Isonkyrön kotiseutuelokuva 6 (2011)



Kyrönpellon museokauppa

Isonkyrön kotiseutuelokuva 7 (2011)



Risto Knaapi -kunnan ytimessä & Isonkyrön kunnan diasarja 1980 -luvulta

Isonkyrön kotiseutuelokuva 8 (2013)



16 mm -elokuvatunnelmia Isostakyröstä osa 1

Isonkyrön kotiseutuelokuva 9 (2013)



16 mm -elokuvatunnelmia Isostakyröstä osa 2

Isonkyrön kotiseutuelokuva 10 (2013)



16 mm -elokuvatunnelmia Kyrönmaalta

Isonkyrön kotiseutuelokuvat 11 (2014)

Antti Haataja -Nuorten toimintaa Isossakyrössä Levyt 1 ja 2

Isonkyrön kotiseutuelokuvat 12 (2017)


Antti Haataja -Nuorten toimintaa Isossakyrössä Levyt 3 ja 4

Isonkyrön kotiseutuelokuvat 13 (2017)

Kotisetuelokuvien ensimäinen Blu-ray-julkaisu

Antti Haataja -Nuorten toimintaa Isossakyrössä

Isonkyrön kotiseutuelokuvat BD1 (2017)

Tulevaisuudessa on tarkoitus julkaista kaikki aiemmat DVD-julkaisut myös Blu-raynä.


Isonkyrön kotiseutuelokuvien historiaa


Tässä alla juttua Isonkyrön kotiseutuelokuvista Isonkyrön Joulu -lehdestä vuodelta 2012. Jutun on kirjoittanut Timo Karhu.

ENTISYYS JA NYKYISYYS AIKAMME KUVISSA

Isossakyrössä elettiin 1960-luvun aktiivista aikaa, kuten koko kotoisessa Suomessamme. Maata ja yhteiskuntaa rakennettiin, koneita kehiteltiin. Töiden vastapainoksi oli monenlaista yhteistä ilta- ja harrastustoimintaa, joissa päämäärään ponnisteltiin yhdessä. Järjestettiin ”ravintoa” niin ruumiille, kuin sielullekin. Tätä aikakauden toimintaa kuvasivat siihen aikaan Kalevi Mielty ja Veikko Kaukonen. Mielty oli valokuvaaja ja Kaukonen Isonkyrön Säästöpankin johtaja. Heidän taustallaan oli myös paikallista pankkikilpailua, joka aktivoi kuvaajat, jopa pienellä kilpailumielellä, eri tapahtumiin. Näistä filmeistä on nyt tullut arvokasta materiaalia paikallishistoriaamme.

Filmit, joita he kuvasivat, ovat 16 mm värikuvaa ilman ääniraitaa, siis mykkiä. Filmit ovat keloilla ja pituudeltaan muutamasta minuutista noin varttiin. Laadultaan materiaali on säilynyt hyvänä ja värit kirkkaina. Aiheita on arjesta juhlaan, pieniä ja suuria tapahtumia, muutaman mainitakseni: Orisbergin suvijuhlat, vanha kirkko, kruunuhäät, maataloustyöt ja betonisilta. Filmit jäivät, ehkä jopa unohtuivat, vuosikymmeniksi pankkiemme holveihin hyllyntäytteiksi. Kyrönmaan Osuuspankin kelat olivat turvallisesti tallella, mutta Säästöpankin / Kaukosen materiaalin kanssa oli käydä huonosti. Pankkimaailman myllerryksessä 1990-luvulla mm. Säästöpankin kaaduttua , olivat filmikelat siivouksen yhteydessä jo tuhon tiellä. ”Vanhan Säästöpankin” sulautuessa Kyrönmaan Osuuspankkiin, oli konttorinjohtaja Tapani Köykkä huomioinut roskiin menevästä tavarasta filmikeloja ja projektorin. Pelastettuaan ne, hän toimitti löydöksensä Ilmari Karhulle, jonka tiesi olevan kiinnostunut kaikenlaisesta paikallishistorian tallentamisesta. Kelat ja projektori päätyivät Lehmäjoelle. Taas kului muutamia vuosia eteenpäin ja koitti erään seurueen Lapinmatka Ivalonjoelle. Vaelluspolkua kulkiessaan isokyröläissyntyinen Seppo Nikula rupesi toimittelemaan Timo Karhulle nuoruusvuosistaan muistoja mm. Ylipään nuorisoseuran kruunuhäistä 1960-luvulta. Hänen isänsä oli ollut soittamassa ja Kaarina-siskonsa toisena häiden morsiamena. Sepon muistikuvan mukaan kruunuhäitä oli joku kuvannut ja olisi hienoa, jos filmin vielä joskus näkisi. Hetkisen Sepon muisteluja kuunnellen, Timo totesi hänelle, jotta kaivattua materiaalia on isä-Ilmarin kaapissa. Tämä keskustelu oli ehkä se alkusysäys Isonkyrön

kotiseutuelokuville. Filmeillä olisi varmaankin kiinnostusta, jos niistä tehtäisiin nykytekniikan muotoisia tallenteita.

2005- vuoden lopulla pieni ydinryhmä kokoontui Lehmäjoen nuorisoseuralle, jossa Matin Tuvan Luoman Anssi toimi koneenkäyttäjänä, kun katsoimme osaa yhteen kerätystä filmimateriaalista. Yksi ryhmämme innokas jäsen, Sisko Mielty, oli osallistunut kuvauksiin jo silloin 1960-luvulla, toimien miehensä KJ:n apuna. Illan ilmapiiri oli kannustava ja YLE-Pohjanmaan radion toimittaja Vesa Rantala toi jutussaan julki alueemme historian keräilyaikeet. Työsarkaa oli juuri keräilyssä, sillä mykkäfilmiin tarvittiin ääni ja ennen kaikkea tietoa ihmisistä, paikoista ja tapahtumista, jotka kuvanauhassa vilahtelivat. Toinen suuri työ olisi filmin leikkaus pätkistä elokuvaksi. Päätimme heti alussa, jotta pyrimme laadukkaaseen lopputulokseen, koska säilynyt filmimateriaali oli niin hyvää. Varattomana ryhmänä aloimme kerätä rahaa, jota tarvitsisimme tuhansia euroja. Filmin siirto keloilta digitaaliselle nauhalle suoritettiin yhteistyössä TV-tasoisen yrityksen Reel One:n kanssa. Korkealaatuisen työn mahdollisti Opetusministeriöltä saamamme suurempi avustus. Pienempiä summia saimme omilta nuorisoseuroiltamme, kunnan kulttuuritoimelta, seurakunnaltamme, Valtaalan historiapiiriltä, Kyrönmaan Osuuspankilta, Ylihärmän Säästöpankin Isonkyrön konttorilta ja Pohjanmaan liitolta.

Filmien siirron jälkeen meillä oli materiaali digitaalisella nauhalla, jota pääsimme työstämään kuluttamatta alkuperäistä aineistoa. Kyrönmaan opisto aloitti Kotiseutufilmeistä dokumenttielokuviksi -kurssin, jonka vetäjäksi ryhtyi TV-ammattilainen YLE:n leivistä, Juha Rinnekari, joka oli antanut meille neuvoja jo ennen kurssin aloitustakin. Kurssi aloitti syksyllä 2006 tiedonkeräilyn ja haastattelut elokuviin lisättävää ääntä varten. Monialaiset ja kotiseutuhenkiset kurssilaiset tiesivät itse jo paljon asioita tai sitten heillä oli tuttu, joka tietäisi tai tuntisi elokuvissa vilahtelevia ihmisiä, paikkoja, tapahtumia. Kurssi kutsuikin tarpeen mukaan haastatteluihin mm. 1960 –luvun filmeissä esiintyneitä henkilöitä. Juha kuvasi kurssilaisten kanssa uudet filmit tämän päivän viimeisellä tekniikalla, jolloin tekniikasta kiinnostuneet saivat tietoa myös omiin kotikuvauksiinsa. Vanhojen ja uusien filmien kuvaukset kurssilaiset leikkasivat yhteen, johonka sitten liitettiin ääni. Kotiseutuelokuvat ovat tehneet tähän mennessä valmiit DVD-tallenteet mm.

Isonkyrön Ylipään- ja Keskikunnan kruunuhäistä, Maatalouden koneellistumisesta sekä kunnanvaltuustomme 50-v. kokouksesta. DVD-tuotoksiamme on myyty Villavintin kautta.

Uusimpana tuotoksena on Akkaansilta, jonka 8 mm alkuperäisfilmit ovat kuvanneet Jussi Kujala ja Osmo Nortunen. Juha Rinnekari kuvasi haastattelut ja ajankuvat 2010. Akkaansilta onkin laadukkain kokonaisuus tähänastisista tuotoksista. Dokumentista tuli niin hyvä, että YLE otti sen ohjelmistoonsa ja esitti filmin 18.11. 2012 nimellä Akat asialla. Samainen Akkaansilta näytettiin myös Matin Tuvan Filmiä ja valoa -festivaaleilla 17. 11. pidempänä 46min versiona. Yle leikkasi filmimme 28 minuuttiseksi, mutta näytti valtakunnallisesti kaikille Kyröön kökkähenkeä, jota piisasi varsinkin armon vuonna 2012.

Harrastuksemme on herättänyt laajasti kiinnostusta alkaen paikallislehti Pohjankyröstä, jatkuen aluellisiin Ilkka ja Pohjalainen -lehtiin. Ennen Ylen tv-esitystä on Pohjanmaan Radio tehnyt aikaansaannoksistamme ja niiden vaiheista kaksi juttua. Yleisiä elokuvailtoja olemme järjestäneet neljä kertaa, kaksi Ylipäässä ja kerran Lehmäjoella sekä kunnantalon valtuustosalissa. Näytöksiin on osallistunut yhteensä n. 550 katsojaa. Työmme on ollut kiitollista tehtävää, koska niin monet ovat olleet siitä kiinnostuneita ja oma ydinryhmämme sitoutunutta kukin omalla sektorillaan. Huomispäivän historiaahan tehdään juuri tänään.

Isonkyrön Lehmäjoella 30.10.2012 Timo Karhu

google.com, pub-2925605363437160, DIRECT, f08c47fec0942fa0