Isonkyrön kotiseutuelokuvat

Kyrönmaan Opiston ja Isonkyrön kotiseutuyhdistyksen filmipiiri on muuntanut vanhoja isokyröläisiä 8 mm- ja 16 mm -filmimateriaaleja digitaaliseen muotoon vuodesta 2006 alkaen. Koko projekti lähti liikkeelle siitä, että joukko elokuvaharrastajia kokoontui katsomaan Isonkyrön Säästöpankin ja Osuuspankin holveista löytyneitä vanhoja 16 mm -elokuvia. Elokuvat on kuvattu 1950 - 1960 -luvuilla. 

Säästöpankin filmit oli kuvannut pankinjohtaja Veikko Kaukonen ja Osuuspankin filmit valokuvaaja K.J. Mielty. Näiden elokuvien olemassa olo oli jo lähes unohdettu, kun ne sitten yllättäen löytyivät. Koolla ollut joukko päätti ryhtyä sanoista tekoihin ja alkaa digitoimaan elokuvia, sekä pelastamaan niitä jälkipolville.

 

Alkuperäiset K.J. Mieltyn ja Veikko Kaukosen elokuvat on nyt kaikki digitalisoitu. Näihin elokuviin liittyvät DVD -julkaisut on jo tehty. Nämä kaikki DVD:t on myös tarkoitus ilmestyä aikanaan Blu-ray:nä.

Kaukosen ja Mieltyn elokuvien lisäksi on filmipiirin digitalisoitavaksi tullut myös muidenkin kuvaamia filmejä. Näitä ovat olleet esimerkiksi Risto Knaapin, Jussi Kujalan, Osmo Nortusen ja Ville Pärkän 8 mm -filmit. Vuoden 2015 aikana saadaan myös vähän uudempaa 16 mm -filmiä digitalisoitua. Laihialla 1987 - 88 aikana kirkonkylän seudulla kuvattuja filmiä. Myös harvinaisia 8 mm -elokuvia Isostakyröstä. Nämä ilmestyvät DVD:nä sekä Blu-ray:nä  toivon mukaan marras-joulukuussa 2015.  

Vaikka alkuperäinen digitointi työ alkaa olla valmis, on filmipiirin tarkoitus jatkaa työtään. Ajatus on, että kaikki vähänkin arvokkaat pohjalaiselokuvat tulisi saada talteen. Kaikki tähänastiset elokuvat on DVD:n lisäksi taltioitu television esityslaadulla kotiseutuelokuvien arkistoon. Myös alkuperäiset 16 mm ja 8 mm -filmit on huollettu pidempää säilytystä varten.

Digitoinnin lisäksi elokuvista on tehty filmipiirin toimesta omat julkaisut. Siis kaikki elokuvat on julkaistu alkuperäisenä, mutta myös filmipiirin toimittamina versiona.  Kaikki DVD:t on myynnissä Isonkyrön Villavintillä sekä näillä Futuri filmi -verkkokaupan sivuilla.

Tästä pääset Isonkyrön kotiseutuelokuvien arkistoon

Tässä lista filmipiirin DVD -julkaisuista:

Kruunuhäät Isonkyrön Ylipäässä 1960 & Veikko Ulvisen muisteluita kunnanjohtaja-ajoilta

Isonkyrön kotiseutuelokuva 1 (2008)
Kruunuhäät Isonkyrön Keskikunnalla 1965 & muistoja Kruunuhäiden valmisteluista & Ylipään Kesäkäräjät 1961

Isonkyrön kotiseutuelokuva 2 (2009)
Maatalouden koneistumisen alkuvaiheita Isossakyrössä

Isonkyrön kotiseutuelokuva 3 (2011)
Akkaansilta levyt 1 ja 2

Isonkyrön kotiseutuelokuva 4 (2011)

Akkaansilta levy 3

Isonkyrön kotiseutuelokuva 5 (2011)Akkaansilta levyt 4 ja 5

Isonkyrön kotiseutuelokuva 6 (2011)Kyrönpellon museokauppa

Isonkyrön kotiseutuelokuva 7 (2011)Risto Knaapi -kunnan ytimessä & Isonkyrön kunnan diasarja 1980 -luvulta

Isonkyrön kotiseutuelokuva 8 (2013)16 mm -elokuvatunnelmia Isostakyröstä osa 1

Isonkyrön kotiseutuelokuva 9 (2013)16 mm -elokuvatunnelmia Isostakyröstä osa 2

Isonkyrön kotiseutuelokuva 10 (2013)16 mm -elokuvatunnelmia Kyrönmaalta

Isonkyrön kotiseutuelokuva 11 (2014)

Tälle sivulle tulossa lähiaikoina lisää sisältöä...