Isonkyrön kotiseutuelokuvat

Kyrönmaan Opiston ja Isonkyrön kotiseutuyhdistyksen filmipiiri on muuntanut vanhoja isokyröläisiä 8 mm- ja 16 mm -filmimateriaaleja digitaaliseen muotoon vuodesta 2006 alkaen. Koko projekti lähti liikkeelle siitä, että joukko elokuvaharrastajia kokoontui katsomaan Isonkyrön Säästöpankin ja Osuuspankin holveista löytyneitä vanhoja 16 mm -elokuvia. Elokuvat on kuvattu 1950 - 1960 -luvuilla.

Säästöpankin filmit oli kuvannut pankinjohtaja Veikko Kaukonen ja Osuuspankin filmit valokuvaaja K.J. Mielty. Näiden elokuvien olemassa olo oli jo lähes unohdettu, kun ne sitten yllättäen löytyivät. Koolla ollut joukko päätti ryhtyä sanoista tekoihin ja alkaa digitoimaan elokuvia, sekä pelastamaan niitä jälkipolville.

Alkuperäiset K.J. Mieltyn ja Veikko Kaukosen elokuvat on nyt kaikki digitalisoitu. Näihin elokuviin liittyvät DVD -julkaisut on jo tehty. Nämä kaikki DVD:t on myös tarkoitus ilmestyä aikanaan Blu-ray:nä.

Kaukosen ja Mieltyn elokuvien lisäksi on filmipiirin digitalisoitavaksi tullut myös muidenkin kuvaamia filmejä. Näitä ovat olleet esimerkiksi Risto Knaapin, Jussi Kujalan, Osmo Nortusen ja Ville Pärkän 8 mm -filmit. Vuoden 2015 aikana saimme digitalisoitua myös vähän uudempaa 16 mm -filmejä. Nämä oli Laihialla 1987 - 88 aikana kirkonkylän seudulla kuvattuja filmejä. Digitoimme myös harvinaisia 8 mm -elokuvia Isonkyrön nuorisotoiminnasta 1960-luvulta. Näistä Isonkyrön nuorisotoiminnan elokuvista saimme Blu-ray- ja DVD -julkaisun aikaiseksi syksyn 2017 aikana ja on nyt myynnissä. Laihian 16 mm filmit saadaan julkaisuun tulevina vuosina.

Vaikka alkuperäinen digitointityö alkaa olla valmis, on filmipiirin tarkoitus jatkaa työtään. Järjestyimme omaksi yhdistykseksi 2015. Ajatuksemme on, että kaikki vähänkin arvokkaat pohjalaiselokuvat tulisi saada talteen. Kaikki tähän astiset elokuvat on DVD:n lisäksi taltioitu television esityslaadulla kotiseutuelokuvien arkistoon. Myös alkuperäiset 16 mm ja 8 mm -filmit on huollettu pidempää säilytystä varten. Sen lisäksi melkein kaikki elokuvat löytyvät Youtubesta.

Digitoinnin lisäksi elokuvista on tehty filmipiirin toimesta omat julkaisut. Siis kaikki elokuvat on julkaistu alkuperäisenä, mutta myös filmipiirin toimittamina versiona. Kaikki DVD:t on myynnissä Isonkyrön Villavintillä sekä näillä Futuri filmi -verkkokaupan sivuilla.

Käy tykkäämässä Isokyrön kotiseutuelokuvien Facebook-sivua

Tästä pääset Isonkyrön kotiseutuelokuvien arkistoon

Tässä lista filmipiirin DVD- ja Blu-ray -julkaisuista:

Kruunuhäät Isonkyrön Ylipäässä 1960 & Veikko Ulvisen muisteluita kunnanjohtaja-ajoilta

Isonkyrön kotiseutuelokuva 1 (2008)
Kruunuhäät Isonkyrön Keskikunnalla 1965 & muistoja Kruunuhäiden valmisteluista & Ylipään Kesäkäräjät 1961

Isonkyrön kotiseutuelokuva 2 (2009)
Maatalouden koneistumisen alkuvaiheita Isossakyrössä

Isonkyrön kotiseutuelokuva 3 (2011)
Akkaansilta levyt 1 ja 2

Isonkyrön kotiseutuelokuva 4 (2011)

Akkaansilta levy 3

Isonkyrön kotiseutuelokuva 5 (2011)Akkaansilta levyt 4 ja 5

Isonkyrön kotiseutuelokuva 6 (2011)Kyrönpellon museokauppa

Isonkyrön kotiseutuelokuva 7 (2011)Risto Knaapi -kunnan ytimessä & Isonkyrön kunnan diasarja 1980 -luvulta

Isonkyrön kotiseutuelokuva 8 (2013)16 mm -elokuvatunnelmia Isostakyröstä osa 1

Isonkyrön kotiseutuelokuva 9 (2013)16 mm -elokuvatunnelmia Isostakyröstä osa 2

Isonkyrön kotiseutuelokuva 10 (2013)16 mm -elokuvatunnelmia Kyrönmaalta

Isonkyrön kotiseutuelokuvat 11 (2014)

Antti Haataja -Nuorten toimintaa Isossakyrössä Levyt 1 ja 2

Isonkyrön kotiseutuelokuvat 12 (2017)


Antti Haataja -Nuorten toimintaa Isossakyrössä Levyt 3 ja 4

Isonkyrön kotiseutuelokuvat 13 (2017)

Kotisetuelokuvien ensimäinen Blu-ray-julkaisu

Antti Haataja -Nuorten toimintaa Isossakyrössä

Isonkyrön kotiseutuelokuvat BD1 (2017)

Tulevaisuudessa on tarkoitus julkaista kaikki aiemmat DVD-julkaisut myös Blu-raynä.


Isonkyrön kotiseutuelokuvien historiaa


Tässä alla juttua Isonkyrön kotiseutuelokuvista Isonkyrön Joulu -lehdestä vuodelta 2012. Jutun on kirjoittanut Timo Karhu.

ENTISYYS JA NYKYISYYS AIKAMME KUVISSA

Isossakyrössä elettiin 1960-luvun aktiivista aikaa, kuten koko kotoisessa Suomessamme. Maata ja yhteiskuntaa rakennettiin, koneita kehiteltiin. Töiden vastapainoksi oli monenlaista yhteistä ilta- ja harrastustoimintaa, joissa päämäärään ponnisteltiin yhdessä. Järjestettiin ”ravintoa” niin ruumiille, kuin sielullekin. Tätä aikakauden toimintaa kuvasivat siihen aikaan Kalevi Mielty ja Veikko Kaukonen. Mielty oli valokuvaaja ja Kaukonen Isonkyrön Säästöpankin johtaja. Heidän taustallaan oli myös paikallista pankkikilpailua, joka aktivoi kuvaajat, jopa pienellä kilpailumielellä, eri tapahtumiin. Näistä filmeistä on nyt tullut arvokasta materiaalia paikallishistoriaamme.

Filmit, joita he kuvasivat, ovat 16 mm värikuvaa ilman ääniraitaa, siis mykkiä. Filmit ovat keloilla ja pituudeltaan muutamasta minuutista noin varttiin. Laadultaan materiaali on säilynyt hyvänä ja värit kirkkaina. Aiheita on arjesta juhlaan, pieniä ja suuria tapahtumia, muutaman mainitakseni: Orisbergin suvijuhlat, vanha kirkko, kruunuhäät, maataloustyöt ja betonisilta. Filmit jäivät, ehkä jopa unohtuivat, vuosikymmeniksi pankkiemme holveihin hyllyntäytteiksi. Kyrönmaan Osuuspankin kelat olivat turvallisesti tallella, mutta Säästöpankin / Kaukosen materiaalin kanssa oli käydä huonosti. Pankkimaailman myllerryksessä 1990-luvulla mm. Säästöpankin kaaduttua , olivat filmikelat siivouksen yhteydessä jo tuhon tiellä. ”Vanhan Säästöpankin” sulautuessa Kyrönmaan Osuuspankkiin, oli konttorinjohtaja Tapani Köykkä huomioinut roskiin menevästä tavarasta filmikeloja ja projektorin. Pelastettuaan ne, hän toimitti löydöksensä Ilmari Karhulle, jonka tiesi olevan kiinnostunut kaikenlaisesta paikallishistorian tallentamisesta. Kelat ja projektori päätyivät Lehmäjoelle. Taas kului muutamia vuosia eteenpäin ja koitti erään seurueen Lapinmatka Ivalonjoelle. Vaelluspolkua kulkiessaan isokyröläissyntyinen Seppo Nikula rupesi toimittelemaan Timo Karhulle nuoruusvuosistaan muistoja mm. Ylipään nuorisoseuran kruunuhäistä 1960-luvulta. Hänen isänsä oli ollut soittamassa ja Kaarina-siskonsa toisena häiden morsiamena. Sepon muistikuvan mukaan kruunuhäitä oli joku kuvannut ja olisi hienoa, jos filmin vielä joskus näkisi. Hetkisen Sepon muisteluja kuunnellen, Timo totesi hänelle, jotta kaivattua materiaalia on isä-Ilmarin kaapissa. Tämä keskustelu oli ehkä se alkusysäys Isonkyrön

kotiseutuelokuville. Filmeillä olisi varmaankin kiinnostusta, jos niistä tehtäisiin nykytekniikan muotoisia tallenteita.

2005- vuoden lopulla pieni ydinryhmä kokoontui Lehmäjoen nuorisoseuralle, jossa Matin Tuvan Luoman Anssi toimi koneenkäyttäjänä, kun katsoimme osaa yhteen kerätystä filmimateriaalista. Yksi ryhmämme innokas jäsen, Sisko Mielty, oli osallistunut kuvauksiin jo silloin 1960-luvulla, toimien miehensä KJ:n apuna. Illan ilmapiiri oli kannustava ja YLE-Pohjanmaan radion toimittaja Vesa Rantala toi jutussaan julki alueemme historian keräilyaikeet. Työsarkaa oli juuri keräilyssä, sillä mykkäfilmiin tarvittiin ääni ja ennen kaikkea tietoa ihmisistä, paikoista ja tapahtumista, jotka kuvanauhassa vilahtelivat. Toinen suuri työ olisi filmin leikkaus pätkistä elokuvaksi. Päätimme heti alussa, jotta pyrimme laadukkaaseen lopputulokseen, koska säilynyt filmimateriaali oli niin hyvää. Varattomana ryhmänä aloimme kerätä rahaa, jota tarvitsisimme tuhansia euroja. Filmin siirto keloilta digitaaliselle nauhalle suoritettiin yhteistyössä TV-tasoisen yrityksen Reel One:n kanssa. Korkealaatuisen työn mahdollisti Opetusministeriöltä saamamme suurempi avustus. Pienempiä summia saimme omilta nuorisoseuroiltamme, kunnan kulttuuritoimelta, seurakunnaltamme, Valtaalan historiapiiriltä, Kyrönmaan Osuuspankilta, Ylihärmän Säästöpankin Isonkyrön konttorilta ja Pohjanmaan liitolta.

Filmien siirron jälkeen meillä oli materiaali digitaalisella nauhalla, jota pääsimme työstämään kuluttamatta alkuperäistä aineistoa. Kyrönmaan opisto aloitti Kotiseutufilmeistä dokumenttielokuviksi -kurssin, jonka vetäjäksi ryhtyi TV-ammattilainen YLE:n leivistä, Juha Rinnekari, joka oli antanut meille neuvoja jo ennen kurssin aloitustakin. Kurssi aloitti syksyllä 2006 tiedonkeräilyn ja haastattelut elokuviin lisättävää ääntä varten. Monialaiset ja kotiseutuhenkiset kurssilaiset tiesivät itse jo paljon asioita tai sitten heillä oli tuttu, joka tietäisi tai tuntisi elokuvissa vilahtelevia ihmisiä, paikkoja, tapahtumia. Kurssi kutsuikin tarpeen mukaan haastatteluihin mm. 1960 –luvun filmeissä esiintyneitä henkilöitä. Juha kuvasi kurssilaisten kanssa uudet filmit tämän päivän viimeisellä tekniikalla, jolloin tekniikasta kiinnostuneet saivat tietoa myös omiin kotikuvauksiinsa. Vanhojen ja uusien filmien kuvaukset kurssilaiset leikkasivat yhteen, johonka sitten liitettiin ääni. Kotiseutuelokuvat ovat tehneet tähän mennessä valmiit DVD-tallenteet mm.

Isonkyrön Ylipään- ja Keskikunnan kruunuhäistä, Maatalouden koneellistumisesta sekä kunnanvaltuustomme 50-v. kokouksesta. DVD-tuotoksiamme on myyty Villavintin kautta.

Uusimpana tuotoksena on Akkaansilta, jonka 8 mm alkuperäisfilmit ovat kuvanneet Jussi Kujala ja Osmo Nortunen. Juha Rinnekari kuvasi haastattelut ja ajankuvat 2010. Akkaansilta onkin laadukkain kokonaisuus tähänastisista tuotoksista. Dokumentista tuli niin hyvä, että YLE otti sen ohjelmistoonsa ja esitti filmin 18.11. 2012 nimellä Akat asialla. Samainen Akkaansilta näytettiin myös Matin Tuvan Filmiä ja valoa -festivaaleilla 17. 11. pidempänä 46min versiona. Yle leikkasi filmimme 28 minuuttiseksi, mutta näytti valtakunnallisesti kaikille Kyröön kökkähenkeä, jota piisasi varsinkin armon vuonna 2012.

Harrastuksemme on herättänyt laajasti kiinnostusta alkaen paikallislehti Pohjankyröstä, jatkuen aluellisiin Ilkka ja Pohjalainen -lehtiin. Ennen Ylen tv-esitystä on Pohjanmaan Radio tehnyt aikaansaannoksistamme ja niiden vaiheista kaksi juttua. Yleisiä elokuvailtoja olemme järjestäneet neljä kertaa, kaksi Ylipäässä ja kerran Lehmäjoella sekä kunnantalon valtuustosalissa. Näytöksiin on osallistunut yhteensä n. 550 katsojaa. Työmme on ollut kiitollista tehtävää, koska niin monet ovat olleet siitä kiinnostuneita ja oma ydinryhmämme sitoutunutta kukin omalla sektorillaan. Huomispäivän historiaahan tehdään juuri tänään.

Isonkyrön Lehmäjoella 30.10.2012 Timo Karhu