1962

Tällä sivulla on vuoden 1962 alkuperäisiä 16 mm elokuvia. Nämä filmit ovat mykkiä.
 
 
1962 Tukkilaiskisat Vähässäkyrössä ja 1963 Saaren kaupan rakennustöitä

Kuvaus: Veikko Kaukonen (16 mm), kuvausvuosi: 1962 & 1963, ääni: mykkä

Tässä klipissä on vuoden 1962 tukkilaiskisasta Vähänkyrön Hiirikoskelta ja samassa filmikelassa on myös Saaren kaupan rakentamisesta pätkä ja tämän vuosiluvuksi on saatu 1963.

1962 Tukkilaiskisat Vähässäkyrössä oli alunperin arkistossamme merkattu vuodelle 1961, mutta Tukkilaiset ottivat meihin yhteyttä ja näin saatiin tälle tapahtumalle oikea vuosiluku. Kiitos Tukkilaiset! 
Heiltä tuli myös tarkempaa sisältötietoakin.

Kommentti:
Tukkilaiset
Pentti Kniivilä tulee puomia pitkin sätkä suussa. Valtakunnanmestari Pentti Kniivilä suoritti myös koskessa koelaskun. Järjestäjät kuljettivat veneellä laskijan keskelle jokea, josta Kniivilä ohjasi tukin pohjapadon aukkoon.

Ensimmäisenä varsinaisena kilpailijana oli Evijärveläinen Onni Hanhikoski. Helmivaimo oli ommellut Onnille edellisenä iltana puseron, joka pitäisi miestä lämpimänä, ja kannattelisi häntä pinnalla, jos hän putoisi kylmään veteen. Hanhikosken irtautuessa rannasta ja aloittaessa sestomisensa alku näytti menevän hyvin, mutta tukin siirtyessä kauemmas rannasta voimakas virta painoi vääjäämättömästi tukkia ja kilpailijaa kohti pohjapatoa paljon ennen tarkoitettua laskuaukkoa.

Sankka yleisömeri sillalla ja rannalla näki kuinka Onni Hanhikoski syöksyi tukin kanssa pohjapadolta alas tipahtaen tukilta.  Häntä ei pystytty pelastamaan tuosta tilanteesta, vaikka hänelle heitettiinkin jo videolla näkyvä pelastusrengas. Kilpailu päättyi Onni hukkumiseen.

http://www.tukkilaiset.fi/historia/onni-hanhikoski 


1962 Jäiden lähtöä Kyrönjoessa ja tukkilaiskisat Vähässäkyrössä

Kuvaus: K.J. Mielty (16 mm), kuvausvuosi: 1962, ääni: mykkä

Tämä elokuva oli myös väärällä vuodella 1961 varustettu, mutta kiitos Tukkilaisten saimme vuoden 1962 oikein.

Kommentti:
Tukkilaiset
Videolla näkyy mm. kun Valtakunnanmestari Pentti Kniivilä (numero 5) suorittaa tukkilaisvalaa 


1962 Isonkyron Karjalaseuran muistomerkin paljastamistilaisuus sekä Valtatie 16 rakentaminen

Kuvaus: Veikko Kaukonen (16 mm), kuvausvuosi: 1962, ääni: mykkä