1962

Tällä sivulla on vuoden 1962 alkuperäisiä 16 mm ja 8 mm -elokuvia. Nämä filmit ovat mykkiä.

1962 Tukkilaiskisat Vähässäkyrössä ja 1963 Saaren kaupan rakennustöitä

Kuvaus: Veikko Kaukonen (16mm), kuvausvuosi: 1962 & 1963, ääni: mykkä


Tässä klipissä on vuoden 1962 tukkilaiskisasta Vähänkyrön Hiirikoskelta ja samassa filmikelassa on myös Saaren kaupan rakentamisesta pätkä ja tämän vuosiluvuksi on saatu 1963.

Pentti Kniivilä tulee puomia pitkin sätkä suussa. Valtakunnanmestari Pentti Kniivilä suoritti myös koskessa koelaskun. Järjestäjät kuljettivat veneellä laskijan keskelle jokea, josta Kniivilä ohjasi tukin pohjapadon aukkoon.

Ensimmäisenä varsinaisena kilpailijana oli Evijärveläinen Onni Hanhikoski. Helmi-vaimo oli ommellut Onnille edellisenä iltana puseron, joka pitäisi miestä lämpimänä, ja kannattelisi häntä pinnalla, jos hän putoisi kylmään veteen. Hanhikosken irtautuessa rannasta ja aloittaessa sestomisensa alku näytti menevän hyvin, mutta tukin siirtyessä kauemmas rannasta voimakas virta painoi vääjäämättömästi tukkia ja kilpailijaa kohti pohjapatoa paljon ennen tarkoitettua laskuaukkoa.

Sankka yleisömeri sillalla ja rannalla näki kuinka Onni Hanhikoski syöksyi tukin kanssa pohjapadolta alas tipahtaen tukilta. Häntä ei pystytty pelastamaan tuosta tilanteesta, vaikka hänelle heitettiinkin jo videolla näkyvä pelastusrengas. Kilpailu päättyi Onnin hukkumiseen.


1962 Jäiden lähtöä Kyrönjoessa ja tukkilaiskisat Vähässäkyrössä

Videolla näkyy mm. kun Valtakunnanmestari Pentti Kniivilä (numero 5) suorittaa tukkilaisvalaa.

Kuvaus: K.J. Mielty (16mm), kuvausvuosi: 1962, ääni: mykkä

1962 Isonkyron Karjalaseuran muistomerkin paljastamistilaisuus sekä Valtatie 16 rakentaminen

0:00 Juhlan tunnelmia.

0:18 Patsaanpaljastustilaisuudessa kappalaisen Jussi Salon vieressä veisaa ja puheen pitää Orismalan koulun silloinen johtajaopettaja Reino Karesola.
1:05 Muistomerkin paljastus.
1:40 Seppeleiden lasku.
Järjestyksessä toisena havuseppeleen laskee E-P:n piirin Karjalaisten silloinen puheenjohtaja Toivo Kiiskilä Nurmosta (Metsäpirtistä). Seinäjoen nykyisen kaupunginjohtajan J.Kiiskilän isoisä.

2:59 Valtatie 16 rakennustyömaa.

Kuvaus: Veikko Kaukonen (16mm), kuvausvuosi: 1962, ääni: mykkä

Isonkyrön harrastukset 1962

Antti Haataja toimi Isonkyrön nuoriso-ohjaajana 1961 - 65. Antti uudisti tänä aikana isokyröläistä nuorisotoimintaa ja samalla toi uutta liikunnallista toimintaa kuntaan. Antin ansiosta tuolloin tallennettiin toimintaa 8 mm kaitafilmille ja tämä Isonkyrön harrastukset 1962 on yksi niistä. Kuvaus Antti Haataja & lapset. Tässä filmissä ei ole ääntä.

Isonkyrön nuorten toimintaa 1962

Antti Haataja toimi Isonkyrön nuoriso-ohjaajana 1961 - 65. Antti uudisti tänä aikana isokyröläistä nuorisotoimintaa ja samalla toi uutta liikunnallista toimintaa kuntaan. Antin ansiosta tuolloin tallennettiin toimintaa 8 mm kaitafilmille ja tämä Isonkyrön nuorten toimintaa 1962 on yksi niistä. Kuvaus Antti Haataja & lapset. Tässä filmissä ei ole ääntä.

Uimakouluja 1962 Isossakyrössä

Antti Haataja toimi Isonkyrön nuoriso-ohjaajana 1961 - 65. Antti uudisti tänä aikana isokyröläistä nuorisotoimintaa ja samalla toi uutta liikunnallista toimintaa kuntaan. Antin ansiosta tuolloin tallennettiin toimintaa 8 mm kaitafilmille ja tämä Uimakouluja 1962 Isossakyrössä on yksi niistä. Kuvaus Antti Haataja & lapset. Tässä filmissä ei ole ääntä.

1962 Isonkyrön keskustaa ja jokimaisemaa

Tällä 8 mm-filmillä näemme kuvaa Isonkyrön keskustasta. Mieltyjen valokuvaamon Kuvanurkan pihassa on menossa joku esittely. Vuosiluvuksi on tässä vaiheessa arvioitu 1962.

Kuvaus K.J. Mielty, Sisko Mielty.

Ääni mykkä