Kotiseutuelokuva-arkisto

Tervetuloa Isonkyrön kotiseutuelokuvien arkistoon. Tämän arkiston sisältö on kaikkien katsottavissa. Arkistosta löytyvät kaikki Isonkyrön kotiseutuelokuvien digitalisoimat 16 mm ja 8 mm filmit sekä kotiseutuelokuvien kaikki omat tuotannot. Nämä sinun nähtävissä olevat elokuvat ovat Youtubessa, mutta sen lisäksi on olemassa hyvälaatuinen Kyröön elokuva-arkisto, jossa nämä elokuvat ovat täyslaadulla tallessa digitaalisena tulevia sukupolvia varten.

Kaikki nämä elokuvat ovat saatavilla DVD:nä ja tulevaisuudessa myös BLU-RAY:nä. Näitä elokuvia voi ostaa jo nyt Isonkyrön Villavintiltä tai Futuri filmin verkkokaupasta.

Arkistosta löytyvät tällä hetkellä seuraavat elokuvat

Kruunuhäät Isonkyrön Ylipäässä 1960

Väinö Alasen ohjaama Kruunuhäät Ylipään nuorisoseuralla 1960. Filmipiirin taltioinnissa mukana kertojaäänet: Sisko Aho jaKaarina Kivimäki (o.s. Nikula), jotka tuolloin esittivät morsiamia. Tämä taltiointi on koottu kahdesta erillisestä filmistä, jotka kuvasivat Veikko Kaukonen ja K.J. Mielty, kuitenkin samasta näytöksestä. Alkuperäiset filmit ovat 16 mm. Tuotanto: Kyrönmaan opiston filmipiiri, Isonkyrön kotiseutuyhdistys. Valmistusvuosi: 2008.

Isonkyrön ensimmäinen kunnanjohtaja Veikko Ulvinen muistelee

Isonkyrön ensimmäinen kunnanjohtaja Veikko Ulvinen muistelee 1960-luvun 16 mm filmimateriaalien äärellä Isonkyrön tuolloisia tapahtumia ja kunnanvaltuuston kokouksia -- ja sanoo sanansa myös tämän päivän tapahtumista. Alkuperäiset 16 mm filmit on kuvannut K.J. Mielty. Vuoden 2007 kuvauksen on tehnyt Juha Rinnekari. Tuotanto: Kyrönmaan opiston filmipiiri, Isonkyrön kotiseutuyhdistys. Valmistusvuosi: 2008.

Kruunuhäät Isonkyrön Keskikunnalla 1965

Väinö Alasen ohjaama Kruunuhäät Isonkyrön Keskikunnan nuorisoseuralla 1965. Filmipiirin taltioinnissa mukana kertojaäänet: Elma Waismaa ja Aune Lehtonen. Tämä filmin kuvasivat aikanaan yhteistyössä Veikko Kaukonen ja K.J. Mielty. Alkuperäinen filmi on 16 mm. Tuotanto: Kyrönmaan opiston filmipiiri, Isonkyrön kotiseutuyhdistys. Valmistusvuosi: 2008.


Eteläpohjalaiset Kruunuhäät

Eteläpohjalaiset Kruunuhäät on muisteludokumentti Kruunuhäät-esitysten (1960 Ylipäässä ja 1965 Keskikunnalla) valmisteluista Isossakyrössä. Kertojaäänenä Manne Heikkilä. Muistelemassa Sisko Aho, Kaarina Kivimäki, Sauli Kujala, Aune Lehtonen, Matti Perttilä ja Elma Waismaa. Dokumentissa näemme harvinaisia valokuvia Kruunuhäistä ja K.J. Mieltyn ja Veikko Kaukosen kuvaamia 16 mm filmiä. Vuoden 2008 kuvauksesta vastasi Juha Rinnekari. Tuotanto: Kyrönmaan opiston filmipiiri, Isonkyrön kotiseutuyhdistys. Valmistusvuosi: 2009.

Ylipään Kesäkäräjät 1961

Väinö Alasen ohjaama Kesäkäräjät-näytelmä oli aikanaan monena vuoten järjestetty tapahtuma Isonkyrön Ylipään Nuorisoseuralla. Tämä filmitallennus on kuvattu 1961. Sen kuvasivat K.J. Mielty ja Veikko Kaukonen 16 mm filmille. Filmiä elävöittää otteet Väinö Ollikaisen äänittämältä alkuperäiseltä nauhalta. Tuotanto: Kyrönmaan opiston filmipiiri, Isonkyrön kotiseutuyhdistys. Valmistusvuosi: 2009.

Maatalouden koneistumisen alkuvaiheita Isossakyrössä

Filmipiiri kutsui keväällä 2010 Risto Knaapin, Veikko Ikolan, Jorma Kankaan ja Matti Loukolan kommentoimaan K.J. Mieltyn ja Veikko Kaukosen kuvaamia maatalousaiheisia 16 mm elokuvia. Elokuvat ovat 1950 ja -60 luvuilta. Kommentoinneista syntyi tälle tallenteelle mielenkiintoinen kokonaisuus, joka kiinnostaa paitsi isokyröläisiä myös maatalouden historiaan perehtyneitä. Vuoden 2010 kuvauksesta vastasi Juha Rinnekari.Tuotanto: Kyrönmaan opiston filmipiiri, Isonkyrön kotiseutuyhdistys. Valmistusvuosi: 2011.


Akkaansilta

Akkaansilta on dokumenttielokuva uskomattomasta talkoo eli kökkähengestä. Kun miehet eivät saaneet siltaa Kyrönjoen yli, oli naisten ryhdyttävä toimeen. Akkaansilta valittiin parhaaksi eteläpohjalaiseksi dokumenttielokuvaksi vuonna 2015.

8mm kuvaus: Jussi Kujala & Osmo Nortunen. 16mm kuvaus: K.J. Mielty. Musiikki: Mikko Tamminen. Haastattelija: Matti Loukola. Käsikirjoitus: Matti Loukola, Juha Rinnekari, Manne Heikkilä & työryhmä. Ohjaus: Juha Rinnekari. Tuotanto: Isonkyrön kotiseutuyhdistys, Kyrönmaan opiston filmipiiri & Futuri filmi. Valmistusvuosi: 2011.

Kyrönpellon museokauppa

Kyrönmaan opiston filmipiirin tekemä Kyrönpellon museokauppa-dokumentti valottaa 1900-luvun kauppiaan elämää Etelä-Pohjanmaalla yhden kauppiassuvun ja Kyrönpellon kaupan näkökulmasta. Samalla tutustutaan Maija Kitinojan museokauppaan sodanaikaisine tuotteineen. Dokumentissa näemme K.J. Mieltyn kuvaamia 16 mm filmejä Isostakyröstä. Haastattelun on kuvannut 2011 Juha Rinnekari.Tuotanto: Isonkyrön kotiseutuyhdistys, Kyrönmaan opiston filmipiiri. Valmistusvuosi: 2011.

Ritva Panula kirjoitti nämä mainiot muistelmat joku vuosi sitten tähän videoon, mutta kun meidän kanava uusittiin, jäi nämä tuonne vanhan kanavan puolelle piiloon. Tässä ne nyt taas tulevat :)

Ritva Panula
Maija Kitinojan perustamassa museokaupassa siirryin todella ajassa taaksepäin, isoisäni Mikko Panulan elinaikaan 22.5.1882-11.6.1975. Hän oli töissä Kyrönpellon tukkukupassa tiettävästi viljan ostajana omana aikanaan. Isäni tiesi kertoa, että siellä esimiehenä oli Kitinoja-niminen hyvin saita mies. Mikko Panula työskenteli vielä 70-vuotiaanakin, terveenä ja virkeänä joka päivä, kuten leikkeessä sanottiin. Silloinhan ei ollut vielä yleistä työeläkejärjestelmää. Olen lukenut hänestä syntymäpäivähaastattelun Vaasa-lehdestä hänen täyttäessään 70 vuotta 22.5.1952. Se taitaa olla vanhempieni valokuvien joukossa minulla tallellakin. Isäni (4.9.1915-22.11.2006) kävi Vaasassa kauppakoulua 1930-luvulla ja valmistui sieltä merkantiksi. Juuri heinäkuussa 2014 kävin läpi vanhempieni jättämiä valokuvia ja muita papereita, jotka vielä olivat tallessa. Isoisäni Mikko oli käynyt jossakin kirjeopistossa kaksi kirjekurssia, ensimmäisen kaksinkertaisesta kirjanpidosta ja toisen amerikkalaisesta kirjanpidosta. Luin ne todistukset, mutta valitettavasti heitin kesällä pois.

Ritva Panula
Mikko ja Anna Emilia Panulan (o.s. Palo) perheen harmaa mökki sijaitsi Isonkyrön Tervajoen aseman lähellä. Sen osti tontteineen varmaan 1970-luvulla joku Suokko, jolla oli hautakiviliike siinä vieressä. Tontti tuli tiettävästi saman liiketoiminnan käyttöön. Isäni Tarmon perheessä oli alun perin 6 lasta, joista kaksi (Kauko Johannes, Helmi Orvokki) kuoli ennen kouluikää ja vanhin Amerikassa syntynyt tytär (Toini Emilia, 26.6.1908-24.6.1936) nuorena aikuisena. Toinilla oli tuberkuloosi lonkassa. Isä pääsi silloin armeijasta lomalle Toinin hautajaisiin. Isällä olisi ollut kaksi viikkoa armeijaa jäljellä, mutta lopulta hänen ei tarvinnutkaan enää palata sinne. Isäni oli kolmanneksi vanhin lapsi. Perheen nuorin lapsi Taimi on 91-vuotias ja elää Ylivieskassa dementoituneena. Isäni vanhimmalla veljellä Armas Mikaelilla (192-2006) on kaksi poikaa, heillä kummallakin kaksi lasta ja heistä kullakin kaksi lasta. Armaan sukuhaara on ainoa, josta Panulan suku jatkuu Mikko Panulan puolelta seuraaviin polviin. Vaimonsa Anna Emilian o.s. Palo puolelta suku myös jatkuu, mutta minulla on sieltä vain muutamia harvoja tuttuja. Sitä sukua minun pitäisi tulevaisuudessa selvitellä enemmän.


Ritva Panula

+Ritva Panula Sain juuri sähköpostia serkultani Atsolta. Atso (Armaksen, 1912-2006, vanhempi poika) muisti, että käydessään 1950-luvun lopulla Tervajoella oli Mikko jutustellut hommastaan viljan vastaanottajana. Hän mainitsi jo silloin, että vöyriläisten kanssa sai olla tarkkana, kun tyhjän hevoskärryn punnituksessa tuppasi puuttumaan peitteitä, valjaita ym., jotka olivat olleet kuormassa tullessa. Mikko Panula oli tarkka mies, jota ei hevillä hämätty. Suokko sitten osti Mikon ja Anna Emilian talon, jonka purki kiviveistämön tieltä.

Risto Knaapi -kunnan ytimessä

Tässä tallenteessa Risto Knaapi kertoo kunnallispoliittisesta elämänmenosta Isossakyrössä aina sodanjälkeisistä vuosista näihin päiviin. Knaapi kertoo näkemyksiään siitä, miten nykyinen Isokyrö muovautui ja miltä viimeaikaiset puheet kuntaliitoksista tuntuvat. Alkuperäiset filmikelat ovat 8 mm ja 16 mm. Niissä on kuvaajina toimineet: K.J. Mielty (16 mm), Veikko Kaukonen (16 mm), Risto Knaapi (8 mm), Ville Pärkkä (8 mm). Haastattelun on kuvannut 2012 Juha Rinnekari. Tuotanto: Kyrönmaan opiston filmipiiri, Isonkyrön kotiseutuyhdistys. Valmistusvuosi: 2012.

Isonkyrön kunnan diasarja 1980-luvulta

Tässä on Isoakyröä esittelevä diaesitys 1980-luvulta. Diasarjan selostajana Jorma Pulkkinen. Diakuvat on ottanut K.J. Mielty. Kuvien skannaus ja korjailu: Juhani Kujala. Tuotanto: Kyrönmaan opiston filmipiiri, Isonkyrön kotiseutuyhdistys. Valmistusvuosi: 2012.

Antti Haataja - Nuorten toimintaa Isossakyrössä

Antti Haataja toimi Isonkyrön nuoriso-ohjaajana 1961 - 65. Antti uudisti tänä aikana isokyröläistä nuorisotoimintaa ja samalla toi uutta liikunnallista toimintaa kuntaan. Antin ansiosta tuolloin tallennettiin toimintaa 8 mm kaitafilmille. Isonkyrön kotiseutuelokuvat kutsui Antti Haatajan haastateltavaksi ja se kuvattiin 23.8.2017. Samalla kun kuulemme Antti Haatajan muisteluja, katsomme vanhoja isokyröläisiä kaitafilmejä. Haastattelija Erkki Kuusikko.

Kuvaus Antti Haataja & lapset (1961 - 65) sekä Juha Rinnekari (2017). Tuotanto: Isonkyrön kotiseutuelokuvat 2017.


60 vuotta isokyröläisiä elokuvia ja Isonkyrön Lions

Tänä vuonna (2020) tuli kuluneeksi 60 vuotta Lions Club Isonkyrön perustamisesta. Isossakyrössä on myös kuvattu elokuvia samana aikana, jotka Isonkyrön kotiseutuelokuvat on digitoinut ja entisöinyt tuleville polville. Tällä Isonkyrön kotiseutuelokuvien kuusikymmentävuotisjuhlakoosteella onnitellaan myös kuusikymppistä Lions Club Isoakyröä. Onnea!

Alkuperäiset 16 ja 8 mm filmikelat

Täältä löytyy myös alkuperäiset 16 ja 8 mm filmikelat. Nämä filmit ovat yhtä lukuunottamatta mykkiä.

Nämä elokuvat ovat laitettu vuosilukujen mukaiseen aikajärjestykseen. Myös kuvaaja ja kuvaustilanne on yksilöity. Silti näiden vuosien aikana olemme huomanneet virheitä filmien tiedoissa. Myös me olemme tehneet virheitä. Jos huomaat jonkun virheen vuosiluvussa, kuvaajatiedossa tai kuvan sisällössä, ota yhteyttä. Olemme kiitollisia kaikesta avusta.

Yhteydenotto:
futuri.filmi(ät)outlook.com

Alkuperäinen arkisto löytyy Isonkyrön kotiseutuelokuvien -linkin alta ja täältä:



Arkisto 1959

Arkisto 1960

Arkisto 1961

Arkisto 1962

Arkisto 1963

Arkisto 1964

Arkisto 1965

Arkisto 1969


Arkisto 1973 - 1974

Arkisto 1977 - 1978